Metakognitiv terapi
Søger du hjælp?
Sommetider vendes livet på hovedet. Den gode nattesøvn forsvinder, og det samme gør glæden ved det liv, man ellers plejede at holde af.
Måske bekymrer man sig meget, tankerne kører i ring, man er modløs eller har svært ved at finde ro.
Det kan der være mange grunde til, både indre og ydre omstændigheder.
Tanker kommer og går. Nogle passerer let og forsvinder hurtigt og ubesværet, mens andre tanker øger i styrke og bliver hængende i lang tid. Nogle er rare og positive, andre er drænende og negative. Vores tanker har stærk indvirkning på, hvordan vi har det psykisk.
Det er værd at vide, at det er muligt, og inden for rækkevidde, at komme tilbage til en god hverdag igen.
Terapien består af enten fremmøde i terapilokalet i Lejre, online sessioner eller en kombination..
Hvad er metakognitiv terapi?
Metakognitiv terapi (forkortet også kaldet MCT, på engelsk metacognitive therapy), er udviklet af Dr. Adrian Wells fra England.
Metoden er baseret på forskning omkring det faktum, at det ikke er tilstedeværelsen af negative tanker, som gør os stressede, angste, deprimerede og syge, men at det mere handler om den relativt megen tid, vi bruger på at bearbejde og bekymre os om de mange tanker, der i uønsket grad dukker op og påvirker vores fokus og vores hverdag.
Et terapiforløb planlægges, så det passer bedst til dig. Nogle har brug for at terapien foregår i terapilokalet i Lejre, andre har brug for, at det er online, og i nogle tilfælde vælges en kombination.
En del unge vælger kortere og hyppigere sessioner, Er man under 18 år, er terapiforløbet altid i tæt samarbejde med forældre.
Der er mulighed for at lægge sessionerne i tidsrummet 7.00 - 21.00.
-
I et forløb lærer du, hvordan du kan finde andre måder, hvorpå du kan lade tanker og bekymringer være, så dit fokus kan forblive på det, der virkelig har betydning for dig.
Når vi arbejder med metakognitiv terapi, handler det om, at du bliver bevidst om, hvordan du kan styre din opmærksomhed, så tanker og bekymringer ikke kommer til at fylde unødigt meget.
Det handler kort sagt om dine valg og din kontrol over tanker og tankemønstre, og det handler om, hvordan du forholder dig til dine indre oplevelser.
-
At samarbejde om og at finde frem til dine tankemønstre er en væsentlig del af terapien.
For at opnå den bedst mulige effekt af terapien skal du være indstillet på, at der i hver session er små øvelser.
Øvelserne er en forudsætning for, at du opnår en bevidsthed om og erfaring med de nye strategier, der skal etableres, for at du oplever bedring.
-
I hver session vil du få gennemgået og blive guidet i en øvelse.
Øvelserne vil du blive bedt om at lave dagligt og evaluere på, som en del af hjemmearbejdet til næste session.
Øvelserne beror på din situation, diagnose eller det dilemma, du ønsker at få hjælp til at håndtere.
Øvelserne er med til at binde terapien sammen med hverdagens udfordringer, så du får lært nye mestringsmuligheder, der vil kunne lette dit sind og dermed din dagligdag.
-
Den teoretiske model bag metakognitiv terapi er understøttet af videnskabelige undersøgelser, og der offentliggøres flere og flere solide videnskabelige beviser for metodens kliniske effekt over for de forskellige lidelser.
Som metakognitiv terapeut er jeg gennem en tre-årig uddannelse undervist af Adrian Wells og Hans Nordahl.
Jeg er blevet oplært i at tilrettelægge terapiforløbene, så de kvalitetsmæssigt er bedst egnede inden for følgende områder:
Stress
Afhængighed
Angst
Depression
OCD
PTSD
Blandede diagnoser
-
Terapiforløbet
Individuelle forløb kan forgå i terapilokalet i Lejre, online eller i en kombination. Er du under 18 år, opstartes forløbet ved et besøg i dit hjem, hvor dine forældre også er tilstede.
-
Varighed
En session varer omkring 50 minutter. Et terapiforløb tilrettelægges med en til to uger mellem sessionerne. Et helt terapiforløb varer i gennemsnit otte sessioner.
-
Pris
Prisen er 950 kr. per session. Uafhængigt af om det er online eller med fysisk fremmøde i terapilokalet i Lejre.
En uforpligtende snak
Når livet gør ondt, og når den hjælp, man måtte have søgt eller fået tilbudt, ikke har virket, som man havde håbet, kan det virke uoverskueligt at skulle tage stilling til, hvor man skal søge hjælp.
Det kan være svært at gennemskue, hvilken hjælp der vil være den bedste. Og god hjælp er meget individuelt. I min optik er god hjælp, når nærvær, tillid og høj faglighed er tilstede på én og samme tid.
Fra mit perspektiv er metakognitiv terapi unik ved, at man i terapien lærer at sætte fokus på håndteringen af tanker, i stedet for på indholdet af tankerne.
Er du i tvivl, om du også kunne have glæde af metakognitiv terapi, eller har du blot brug for en uforpligtende snak om, hvad du, ud fra din situation, vil kunne forvente af et terapiforløb, er du mere end velkommen til at ringe for at høre nærmere.