
“Kunsten er at lytte med nærvær og lade den andens indre kraft blomstre”
Jeg hedder Helene Foss, er terapeut, underviser og supervisor inden for den motiverende samtale og metakognitiv terapi
Min nysgerrighed for motivation og kommunikation startede, da jeg arbejdede som hjemmesygeplejerske. På daværende tidspunkt kom jeg til kort, syntes jeg gjorde meget på ”Helene-måden”, specielt når det handlede om samtaler inden for misbrugsområdet. Jeg blev af og til i tvivl om, hvorvidt jeg gjorde det godt nok, og om jeg kunne gøre noget, der ville være bedre for borgeren. Min nysgerrighed og iver efter at få mere viden og dygtiggøre mig inden for mit fagområde førte mig til et job i Alkoholbehandlingen i Fyens Amt, hvor jeg netop fik dette ønske opfyldt. Her fik jeg en solid viden inden for misbrug og blev oplært og trænet inden for den motiverende samtale. En metode som siden da har fulgt mig både som sygeplejerske, alkoholbehandler, kognitiv behandler, misbrugskonsulent, metakognitiv terapeut, underviser og supervisor.
Underviser og supervisor i den motiverende samtale
Siden 2008 har jeg undervist og superviseret inden for den motiverende samtale. Jeg er medlem af og har siddet i bestyrelsen i det internationale netværk af MI undervisere kaldet MINT. Jeg har i 20 år været tovholder på "Det danske MI netværk", der består af en bred vifte af fagpersoner, som i forskellig grad anvender og underviser i metoden. Jeg deler gerne ud af min viden og erfaring, så denne metode kan komme flere fagpersoner og dermed også borgere/klienter/brugere/patienter til gavn.
Metakognitiv terapeut
I 2020 startede jeg på den internationale uddannelse i metakognitiv terapi. En terapiform, som jeg er meget ydmyg overfor, og som jeg i dag anvender i praksis. I disse terapiforløb er det en naturlig del at lytte og at samarbejde om fælles fokus og mål. For mig er det vigtigt, at personen jeg arbejder med, uanset om det er en klient, en deltager eller supervisant, bliver medinddraget og føler sig tryg i den ramme, som jeg tilbyder, og som vi sammen indgår i.
Når engagement og faglighed bærer frugt
Det, der giver mig den største værdi ved at arbejde med metakognitiv terapi og den motiverende samtale er, når klienter, kursister og supervisanter beriges med meningsfulde opdagelser og læring. Min faglighed giver mig god plads til, at jeg er autentisk. Det afspejler en naturlighed i samværet, og giver et fokus, der præger det gensidige engagement og udbytte.
Værdi finder jeg også i teori og metode, når jeg underviser, træner og superviserer. Fornøjelsen er stor, når jeg ser og hører den spontane begejstring, der opstår i rummet, når færdigheder trænes og giver mening og effekt. Det er inspirerende, når fagpersoner på tværs af arbejdsområder og -kulturer udvikler og finpudser metoden til netop deres eget felt.
Min overbevisning er, at kunsten i hjælpearbejdet handler om evnen til at lytte, skabe tryghed og samarbejde omkring det fælles mål. Dette er værdien, der leder til vækst.
Det meningsfulde valg
Jeg tror på, at det er muligt at hjælpe mange mennesker med den motiverende samtale og metakognitiv terapi. Det handler om at give personen mulighed for at se egen situation mere tydeligt og herefter træffe de meningsfulde valg. Som professionel bliver jeg undervejs i samtaler bekræftet i, at terapien/samtalen/supervisionen har haft effekt. Og jeg er da ikke længere et sekund i tvivl om, at der er leveret et fagligt godt stykke arbejde.
Jeg er taknemmelig for at dele teori, metoder og øvelser med mange andre, og for at sætte lys på det helt basale at være en god lytter og at møde andre med empati og accept. Uafhængigt af, hvilken kontekst man befinder sig i.
Bliv klogere på…
-
Den motiverende samtale
Den motiverende samtale er en metode og kommunikationsstil, der kan benyttes i alle sammenhænge, hvor du som professionel har fokus på at afklare og motivere til forandring og vækst.
Metoden er anbefalet her i landet af Sundhedsstyrelsen og af Socialstyrelsen.
-
Metakognitiv terapi
Metakognitiv terapi er baseret på forskning omkring det faktum, at det ikke er tilstedeværelsen af negative tanker, som gør os stressede, angste, deprimerede og syge, men at det mere handler om den relativt megen tid, vi bruger på at bearbejde og bekymre os om de mange tanker, der i uønsket grad dukker op og påvirker vores fokus og vores hverdag.
Uddannelse/kurser
Et-årig uddannelse, Level 2 Metakognitiv terapi (MCT-instituttet, Oxford Universitet 2022-2023)
To-årig uddannelse, Level 1 Metakognitiv terapi (MCT-institutet, Manchester Universitet 2019-2021)
Metakognitiv kursus, (Maiken Lykke, 2020)
Metakognitiv kursus (Pia Callesen, 2019)
ACT kursus + supervision (Rikke Kjeldgaard 2019-20)
MINT møde og konference (Dublin 2017)
MINT møde og konference (Berlin 2015)
MITI 4 feedback kursus (MIC Lab, Stockholm 2015)
MITI 3 feedback kursus (MIC Lab, København 2014)
Deltaget i ICMI konference (Amsterdam 2014)
NIKMI nordisk international konference (april 2013)
Hjælpetræner på nordisk TNT i Oslo (november 2013)
MINT møde og konference i Bergen (september 2012)
Superviseret af Tom Barth, Norge (2012 - 2013)
MI workshop MI i grupper, Strømstadt (2010)
Hjælpetræner på nordisk TNT i Oslo (november 2013)
Ansættelser
Selvstændig underviser i Metakognitiv terapi (2023-)
Selvstændig praksis i Metakognitiv terapi (2021-)
Selvstændig underviser og supervisor i den motiverende samtale (2017-)
Underviser og konsulent, Center for motivation og forandring (2013 -2017)
Underviser og konsulent, Behandlingscenter Odense (2009-2013)
Behandler, Fyens Amt, Behandlingscenter Odense, Alkoholbehandlingen (2006-2009)
Hjemmesygeplejerske (2002-2006)
Hospitalssygeplejerske (1996 - 2002)
Andet
Tovholder for det danske netværk af MI-undervisere (2008-2024)
Medlem af MINT Nordic Bestyrelse (2019-2020)
Frivillig mentor for nystartede selvstændige